Probiotica in behandelprotocol IBD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De complexe interactie tussen de humane genen die coderen voor immuunfuncties en het darmslijmvlies met zijn darmflora wordt momenteel beschouwd als de sleutel tot de pathofysiologie van chronisch inflammatoire darmziekten (IBD).

Dit gegeven heeft ertoe geleid dat er binnen behandelrichtlijnen een plaats is voor probiotica. Probiotica kan de darmflora wijzigen met mogelijk een gunstig effect op de chronische ontstekingsreacties bij IBD. Hoewel er op dit moment nog weinig bewijs is voor het effect ervan bij de ziekte van Crohn wordt toediening van probiotica wel gezien als een behandeloptie bij recidiverende pouchitis. Pouchitis is een ontsteking van de pouch, een van de dunne darm kunstmatig gemaakt reservoir welke de functie van de dikke darm nabootst. Tevens zijn er bewijzen voor het gebruik van probiotica bij een milde vorm van colitis ulcerosa.

Hoewel behandeling van IBD met probiotica nog in de kinderschoenen staat en meer onderzoek nodig is, lijkt een belangrijke plaats weggelegd voor exogene toediening van darmbacteriën bij IBD.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen