Probiotica verkleint risico van longontsteking

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Probiotica met Lactobacillus rhamnosus GG helpt een longontsteking als gevolg van gebruik van beademingsapparatuur (ventilator-associated pneumonia; VAP) bij intensive-care patiënten te voorkomen. Patiënten met VAP hebben meer kans op morbiditeit en mortaliteit. Daarnaast stijgen de kosten door een langere ziekenhuisopname en intensievere zorg.
De studie werd uitgevoerd bij 146 patiënten die mechanisch gekoeld werden en een verhoogd risico van VAP hadden. De patiënten werden willekeurig verdeeld in twee groepen en kregen tweemaal per dag enteraal probiotica of een placebo toegediend.
De patiënten die behandeld werden met probiotica hadden met 21% significant minder kans op een VAP dan de personen die met een placebo behandeld werden. Ook leidde suppletie met probiotica tot significant minder diarreeklachten (13%) als gevolg van besmetting met de bacterie Clostridium difficile. De duur van diarreeklachten was echter gelijk bij de patiënten in beide behandelgroepen. De patiënten in de probioticagroep hadden voor de behandeling van VAP en diarree significant minder lang antibiotica nodig. Er werden geen bijwerkingen gemeld van de probiotica.
Suppletie met de Lactobacillus rhamnosus GG lijkt een veilige en effectieve manier om VAP tegen te gaan bij intensive-care patiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen