Probiotica verlagen risico leverkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Blootstelling aan aflatoxinen verhoogt het risico op leverkanker.
In een gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde studie met 83 gezonde Chinese jongemannen werden de effecten van dagelijkse probioticasuppletie onderzocht. Ongeveer de helft van de deelnemers kreeg tweemaal daags een capsule met een probioticum dat een mengsel van Lactobacillus rhamnosus LC705 en Propionibacterium freudenreichii subsp.shermannii bevatte (van elke stam 2,5 x 10[9]). De overige proefpersonen kregen een placebo.
Aan de hand van een vragenformulier werd de inname van aflatoxinen met de voeding ingeschat. In de urine werd een metaboliet van aflatoxine B1, namelijk aflatoxine B1-N(7)-guanine [AFB1-N(7)-guanine], met tussenpozen gemeten.
Tijdens de interventieperiode met probiotica werd een statistisch significante verlaging van AFB1-N(7)-guanine in de urine gevonden, oplopend tot 55% vermindering in de zesde week. In doorsnee was de concentratie AFB1-N(7)-guanine 0,24 ng/ml in de probioticagroep en 0,49 ng/ml in de placebogroep tijdens de interventieperiode.
Probiotica kunnen het risico op leverkanker als gevolg van aflatoxinen verlagen door vermindering van de hoeveelheid aflatoxine die in het lichaam terechtkomt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.