Probiotica zinvol bij autisme

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met probiotica kan maagdarmklachten bij autistische kinderen verminderen.

Er namen 33 autistische kinderen met een gemiddelde leeftijd van acht jaar deel aan de studie. De kinderen kregen na drie weken gedurende zes maanden dagelijks een probioticasupplement. Iedere capsule bevatte in totaal 10 miljard bacteriën van de stammen Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus?delbruecki, Bifidobacteria longum en Bifidobacteria bifidum. Daarnaast bevatte iedere capsule 8 mg gevriesdroogd poeder, dat DNA-onderdelen bevatte van Lactobacillus rhamnosus. Met behulp van de zogenaamde ATEC-score werden symptomen gemeten. Tevens werd gedurende de eerste drie weken en vervolgens gedurende drie weken in de suppletieperiode bijgehouden in hoeverre de kinderen last hadden van maagdarmklachten.

Bij bijna de helft van de kinderen (48%) nam de hevigheid van diarreeklachten af en meer dan de helft (52%) had minder last van obstipatie. De ATEC-score nam bij 88% van de kinderen significant af na suppletie met het probioticasupplement.

Het is bekend dat autistische kinderen veelvuldig last hebben van maagdarmklachten. Hoewel de oorzaak nog niet bekend is, spelen ontstekingen en neuropsychologische factoren vermoedelijk een rol. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen