Minder kans op depressie door mediterrane eetstijl

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het risico van een depressie wordt verlaagd met een mediterraan eetpatroon. Dat blijkt uit de resultaten van een Spaanse studie.
Het onderzoek kwam voort uit de veronderstelling dat een mediterraan voedingspatroon gunstige effecten op de ontstekingsactiviteit en de algemene gezondheid heeft. Deze factoren zijn mogelijk ook bij het risico van depressie betrokken.
Het onderzoek betrof 10.094 bij aanvang gezonde deelnemers. Voor iedere deelnemer werd een individuele beoordeling gemaakt voor de mate waarin het voedingspatroon aan de mediterrane karakteristieken beantwoorde.
Gedurende de volgperiode van gemiddeld 4,4 jaar werd bij 324 vrouwen en 156 mannen een depressie gediagnosticeerd. Hierbij bleek dat de deelnemers met de meest mediterrane voedingspatronen 26 tot 51% minder kans op een depressie hadden vergeleken met degenen die het minst mediterraan aten. Daarnaast werd gevonden dat naarmate er meer fruit en noten werden gegeten het risico van depressie daalde. Hetzelfde gold voor een hogere inname van groente en een, ten opzichte van verzadigde vetzuren, relatief hogere inname van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, olijfolie en noten, en bevat naast vlees vooral veel vis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen