Probioticarapport van AAP

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De American Academy of Pediatrics (AAP) publiceerde een ‘clinical report review' over pro- en prebioticagebruik bij kinderen.
Probiotica zijn supplementen en voedingsmiddelen die levende micro-organismen bevatten met een positieve invloed op de darmflora. Onder prebiotica worden de onverteerbare voedingsvezels verstaan die de groei en activiteit van de darmflora stimuleren.
Uit de resultaten van studies blijkt dat probiotica bij kinderen de ziekteduur verkort bij diarree als gevolg van een virale infectie. Daarnaast kan probiotica diarree als gevolg van antibioticagebruik voorkomen. Ook zijn er aanwijzingen dat probioticagebruik bij baby's met een laag geboortegewicht (tussen 1000 en 1500 gram) preventief werkt tegen darmontstekingen.
De resultaten voor het gebruik van deze darmbacteriën ter preventie van gastritis, het prikkelbaar darmsyndroom, colitis ulcerosa, kolieken, eczeem en astma lijken bemoedigend. Het is echter nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden. Gebruik ter preventie van kanker en de ziekte van Crohn lijkt daarentegen niet zinvol. Voorzichtigheid is geboden bij ernstig zieke kinderen met een verzwakt immuunsysteem of een infuus. Het zou kunnen leiden tot ernstige infecties. Over het effect van prebiotica is nog maar weinig bekend. Bij gezonde kinderen zou het gebruik van voedingsvezels de kans op eczeem en infecties kunnen verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen