Probioticum bevordert fractuurherstel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Antibiotica verstoren de samenstelling van de darmflora en kunnen zo bijdragen aan osteoporose. Toediening van een probioticum bevordert het herstel van een botbreuk, zo blijkt uit een muizenexperiment.

Eerdere onderzoeken met kiemvrije muizen toonden dat de darmmicrobiota van cruciaal belang is voor de botgroei en botontwikkeling. Dysbiose van de darmflora kan leiden tot een verstoorde botstofwisseling en een verhoogd risico op osteoporose. Ook in het muizenexperiment werd onderzocht wat het effect van antibiotica op de botstofwisseling was. Tevens werd het effect van suppletie met de darmbacterie Lactobacillus casei onderzocht op genezing van een dijbeenfractuur. 

Behandeling met antibiotica gedurende twaalf weken leidde tot een significant lagere diversiteit van de darmflora. Tevens was na de behandeling sprake van een significant lagere botdichtheid bij de muizen. Vervolgens kreeg een deel van de muizen 5 ml gefermenteerde melk met Lactobacillus casei toegediend na fixatie van een dijbeenbreuk. Het bleek dat toediening van dit probioticum leidde tot een significant sneller herstel van de botbreuk.

In dit muizenexperiment werd osteoporose geïnduceerd door langdurige behandeling met antibiotica wat leidde tot dysbiose van de darmflora. Suppletie met een probioticum bevorderde genezing van fracturen bij deze muizen met osteoporose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen