Magnesium belangrijk voor botmassa kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Magnesium is minstens zo belangrijk voor de botmassa van kinderen als calcium. Dit stelde onderzoeker dr. Steven A. Abrams tijdens het jaarcongres van de Pediatric Academic Societies in Washington.

Er namen 63 kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar deel aan de studie. De kinderen gebruikten geen vitaminen- en mineralensupplement en verbleven tweemaal een nacht in het ziekenhuis. Hier werd de calcium- en magnesiumspiegel bepaald in verzamelurine van 72 uur nadat een veilig, niet-radioactieve vorm van magnesium en calcium oraal en per infuus waren toegediend. Van tevoren hielden de ouders van de kinderen een dagboek bij van de eet- en drinkgewoonten. Tijdens het ziekenhuisverblijf kregen de kinderen voeding met een gestandaardiseerde hoeveelheid calcium en magnesium. Daarnaast werd tussen het eerste en tweede ziekenhuisverblijf gedurende 6 dagen de inname van calcium en magnesium gemeten. Ook werd bij de kinderen de botmassa gemeten.

Aan de hand van de uitscheiding van magnesium en calcium in de verzamelurine werd de geabsorbeerde hoeveelheid van beide mineralen bepaald. De hoeveelheid magnesium die werd geabsorbeerd bleek een voorspeller voor de botmassa van de kinderen. Daarentegen bleek de geabsorbeerde hoeveelheid calcium niet geassocieerd met de botmassa.

Volgens de onderzoekers is een volwaardige voeding met voldoende mineralen - waaronder magnesium - van belang voor de botmassa van kinderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen