Probioticum helpt bij eczeem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Behandeling met Lactobacillus GG (LGG) kan symptomen van atopische dermatitis (eczeem) bij kinderen met een verhoogde immunoglobuline E (IgE) verminderen. Dit is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Helsinki.
Aan dit dubbelblinde onderzoek namen 230 kinderen met een vermoede koemelkallergie deel. Gedurende het vier weken durende onderzoek kregen de kinderen LGG, een mengsel van vier bacteriestammen of een placebo. Koemelk werd uit de voeding geweerd. Na vier weken werd gekeken wie aan een koemelkallergie leed door herintroductie ervan.
Doordat de melk uit de voeding was genomen, namen in de groep als geheel de symptomen van eczeem met 65% af. Bij 120 kinderen werd de koemelkallergie door de provocatie bevestigd. Bij deze subgroep werd geen vermindering van de symptomen gezien bij behandeling met LGG. Echter bij een gedeelte van deze subgroep werd een verhoogde IgE gevonden. IgE speelt een belangrijke rol bij allergische reacties. Bij hen bleek LGG een grotere vermindering van het eczeem te geven dan placebo.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.