Probioticum tegen leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een probioticum leidt bij obese ratten tot een afname van leververvetting.

Spaanse wetenschappers van de Universiteit van Granada onderzochten het effect van suppletie met de bacteriestammen Lactobacillus paracasei CNCM I-4034, Bifidobacterie breve CNCM I-4035 en Lactobacillus rhamnosus CNCM I-4036 bij obese ratten met leververvetting. De ratten kregen een van de drie bacteriestammen, een combinatie van L. paracasei CNCM I-4034 en B. breve CNCM I-4035 of een placebo gedurende dertig dagen. Ook werd een placebo gegeven aan eenzelfde rattensoort zonder overgewicht.

In de levers van de obese ratten namen de concentraties van triglyceriden af onder invloed van suppletie met de combinatie van de drie stammen. De serumconcentraties van lipopolysacchariden van de obese ratten die gesuppleerd werden, waren bovendien vergelijkbaar met die van de slanke ratten. Suppletie met B. breve, L. rhamnosus of de mix van B. breve met L. paracasei leidde tot een afname van de concentratie van de ontstekingsmarker TNF-alfa. Suppletie met L. paracasei leidde tot een daling van de ontstekingsbevorderende cytokine IL-6.

Suppletie met specifieke probiotica kan bij obese ratten leiden tot een afname van leververvetting dat deels verklaard kan worden door een vermindering van de serumconcentratie van lipopolysacchariden. Suppletie heeft tevens een ontstekingsremmende werking. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen