Propionyl-L-carnitine verbetert vaatverwijdingsfunctie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij mensen met perifere arteriële aandoeningen heeft oxidatieve stress een negatieve invloed op de vaatverwijdingsfunctie. Deze verbetert door behandeling met propionyl-L-carnitine (PLC).
In een onderzoek bij 25 patiënten met perifere arteriële aandoeningen (Peripheral Artery Disease; PAD) en een controlegroep van 40 personen, werden de vaatverwijdingsfunctie (flow-mediated dilation (FMD)), het nitriet/nitraat-gehalte en de biomarker voor oxidatieve stress (8-OHdG) beoordeeld.
Bij de patiënten met PAD werden significante verschillen gevonden ten opzichte van de controlegroep. De bloedspiegel van 8-OHdG was verhoogd, het nitriet/nitraat-gehalte was verlaagd en de vaatverwijdingsfunctie was verminderd.
Vervolgens kregen 21 patiënten met PAD gedurende 7 dagen een infuus met 6 gram propionyl-L-carnitine of een infuus met een placebo.
Hierna was de vaatverwijdingsfunctie verbeterd, het nitriet/nitraat-gehalte was hoger en de bloedspiegel van 8-OHdG was lager, terwijl zich geen veranderingen voordeden in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen