Prostaatkankercellen gevoeliger voor gammatocoferol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine E is een verzamelbegrip voor tenminste acht, qua structuur nauw verwante stoffen, namelijk alfa-, beta-, gamma- en delta- tocoferolen en tocotrienolen. Hoewel verreweg de meeste wetenschappelijke aandacht naar de vitamine E-vorm alfatocoferol uitging, komt recent de vorm gammatocoferol meer in beeld. Van nature is gammatocoferol de meest voorkomende vorm in de voeding.
Door dr. Bruce Ames en anderen van de University of California, Berkeley,werd aangetoond dat andere vormen van vitamine E dan het alfatocoferol unieke eigenschappen bezitten welke niet gedeeld worden door alfatocoferol, maar van belang kunnen zijn voor de gezondheid. Zo vond Helzlauer dat mannen in het hoogste quintiel van de plasmaconcentraties gammatocoferol een vijfvoudig verlaagd risico op prostaatkanker hadden vergeleken met de mannen in het laagste quintiel.
Door het onderzoeksteam van Ames werden de groeiremmende en apoptose bevorderende effecten in gekweekte prostaatkankercellen door gammatocoferol en combinaties van andere vormen van vitamine E onderzocht. Als onderzoeksmateriaal dienden twee typen prostaatkankercellen, LNCaP en PC-3, en longkankercellen A549, alsmede normale prostaatepitheelcellen als referentiecellen. Gevonden werd een dosisafhankelijke afremming van de groei van de prostaatkankercellen en de longkankercellen door gammatocoferol. Er was geen groeiremmend effect op de normale prostaatcellen. Combinaties van gammatocoferol en deltatocoferol vertoonden extra of synergistisch remmende effecten. Voorts werd vastgesteld dat gammatocoferol of de gamma- plus deltatocoferolcombinatie apoptose veroorzaakte van de androgeengevoelige LNCaP-cellen, maar niet in de androgeenresistente PC-3-cellen. De activiteit van het gammatocoferol is te herleiden naar remming van de aanmaak van sfingolipiden, welke essentieel zijn voor het overleven van de tumorcellen.
De studie toont aan dat gammatocoferol en mengsels van vitamine E-vormen celdood van prostaatkankercellen kunnen induceren. Bepaalde vormen van vitamine E zouden waarde kunnen hebben als antikankermiddel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.