Psoriasis? Reis naar de zon

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Klimaattherapie is een effectieve en natuurlijke behandelingsoptie voor patiënten met psoriasis, zo blijkt uit de resultaten van een nieuwe studie.
Voor het onderzoek reisden 20 Kaukasische patiënten met matige tot ernstige psoriasis gedurende 3 weken naar het zonnige eiland Gran Canaria af. Ze hadden een gemiddelde PASI (Psoriasis Area and Severity Index)-score van 9,8. De PASI-score is een maat voor de ernst en uitgebreidheid van de psoriasis.
Zowel vooraf als na 15 dagen zonblootstelling werd bloed ter onderzoek afgenomen. Daarnaast werden, op basis van UV-metingen, individuele schattingen gemaakt van de doses UVB-straling waaraan de huid was blootgesteld.
Aan het einde van de 15-daagse periode werd er een gemiddeld 73% verbeterde PASI-score vastgesteld. Er werd geen direct verband gevonden tussen de verbetering in PASI-score en de totale UVB-dosis. De zonblootstelling hield echter wel verband met een verhoogde vitamine D-status en verbeterde bloedwaarden voor vetten en glucose. In 15 dagen werd er een stijging van de 25(OH)D-spiegel van 57,2 naar 104,5 nmol/l gemeten. De 1,25(OH)D-spiegel toonde een stijging van 146,5 naar 182,7 pmol/l. Daarnaast werden er gunstige veranderingen in de verhouding LDL-/HDL-cholesterol en de glucosestofwisseling aangetoond.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen