Psoriasispatiënten gebaat bij antioxidanten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met coënzym Q10, vitamine E en selenium blijkt gunstig te zijn voor patiënten met ernstige vormen van psoriasis. Deze antioxidanten verbeteren de symptomen van de aandoening en verminderen de oxidatieve stress.
Dit blijkt uit een Russische studie onder 58 patiënten die vanwege hun psoriasis in het ziekenhuis waren opgenomen. De proefpersonen leden aan twee verschillende, ernstige vormen van de aandoening: psoriasis erythrodermie (PE), waarbij het gehele lichaamsoppervlak is aangedaan en roodheid het opvallendste kenmerk is en psoriatische artritis (PA), een chronische ontsteking van de gewrichten welke gepaard gaat met voor psoriasis kenmerkende huidafwijkingen. De patiënten werden willekeurig verdeeld over een suppletie- en een placebogroep. De suppletie bestond uit een maand lang 50 mg coënzym Q10, 50 mg vitamine E en 48 mcg selenium per dag. Bij alle patiënten werden de klinische symptomen van de aandoening vastgesteld en verschillende markers van oxidatieve stress in het bloed gemeten.
Dankzij de suppletie verbeterden de klinische psoriasissymptomen significant. Daarnaast normaliseerden de markers voor oxidatieve stress in de suppletiegroep sneller dan in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen