Ubiquinol bij ernstige brandwonden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ubiquinol, de actieve vorm van coënzym Q10, verbetert de Q10-concentratie bij personen met ernstige brandwonden

Bij trauma’s zoals brandwonden speelt dysfunctie van de mitochondriën een rol. Coënzym Q10 is een essentieel onderdeel van het elektronentransport in de mitochondriën en is van belang voor het goed functioneren van deze energiecentrales van de lichaamscellen. Aan een onderzoek deden patiënten met ernstige brandwonden mee. Ze kregen per dag 1800 mg ubiquinol in drie doses of placebo

Ten opzichte van gezonde personen werden bij brandwondenpatiënten significant lagere Q10-concentraties in het bloedplasma gezien. In vergelijking met de placebo leidde suppletie met ubiquinol tot een significante verhoging van de concentratie van Q10 in het bloedplasma en in perifere bloed mononucleaire cellen (PBMC’s). Suppletie ging niet gepaard met significante veranderingen in de concentraties van mitochondriaal DNA en de ontstekingsstoffen interleukines, TNF-alfa en IFN-gamma. Ook leidde suppletie niet tot significante veranderingen in orgaanfalen.

Een hoge dosis van de actieve vorm van coënzym Q10 verbetert de plasmaspiegel en de intracellulaire Q10-concentratie. Of dit bijdraagt aan het herstel van brandwonden, moet nog wel nader onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen