Pure chocolade verbetert darmbarrière

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse inname van pure chocolade met minimaal 85% cacao verbetert de darmbarrière bij topvoetballers.

Aan het onderzoek namen 24 topvoetballers en 23 amateurspelers deel. Bij de deelnemers werden biomarkers van de darmpermeabiliteit gemeten. Het betrof in het bloed het zonuline (eiwit waarvan de waarde in de ontlasting verhoogd is als sprake is van een lekkende darm, oftewel verhoogde darmpermeabiliteit), occludine (eiwit dat de darmpermeabiliteit reguleert) en de hoeveelheid lipopolysaccharide (LPS, deeltjes van gramnegatieve bacteriën die ook wel endotoxinen worden genoemd). Vervolgens werden de topvoetballers verdeeld in een suppletie- en controlegroep. In de suppletiegroep kregen de voetballers gedurende een maand dagelijks 40 gram pure chocolade te eten. In de controlegroep kregen de atleten dit niet.

Vergeleken met de amateursporters vertoonden topvoetballers een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm. Dit bleek uit hogere concentraties van zonuline, occludine en LPS. Inname van pure chocolade ging gepaard met een verminderde darmpermeabiliteit. In de controlegroep werden geen veranderingen waargenomen.

Intensieve inspanning gedurende langere tijd verhoogt de darmpermeabiliteit, onder andere door een toename van vrije zuurstofradicalen en ontstekingsbevorderende cytokinen. Verstoring van de darmbarrière kan leiden tot een verhoogde darmpermeabiliteit, waardoor endotoxinen, ziekteverwekkers en andere ontstekingsbevorderende stoffen door de darmbarrière in het bloed kunnen komen. Polyfenolen uit cacao helpen de darmbarrière te herstellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen