Quercetine werkt bloeddrukverlagend

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Quercetine, behorende tot de bioflavonoïden, heeft bij obese personen met het fenotype apoE3 een bloeddrukverlagend effect. Dit effect werd niet vastgesteld bij personen met het apoE4-fenotype. Daarnaast bleek quercetine het HDL-cholesterol en apoA1 te verlagen bij personen uit de apoE4-groep.
Aan de studie namen 93 obese personen deel die kenmerken hadden van het metabool syndroom gerelateerd aan het apolipoproteïne E-gen. De proefpersonen waren in de leeftijd van 25 tot 65 jaar. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De personen in de eerste groep kregen gedurende 6 weken 150 mg quercetine per dag. De personen in de tweede groep kregen een placebo. Na een tussenperiode van 5 weken werd de behandeling in beide groepen omgedraaid. De proefpersonen werden ingedeeld naar 3 varianten van het gen: apoE2, apoE3 en apoE4. Uiteindelijk werden van de apoE3 en apoE4 groepen de gegevens geanalyseerd.
Bij de personen uit de apoE3-groep bleek de systolische bloeddruk significant met 3,4 mmHg te dalen onder invloed van quercetine. In de apoE4-groep werd geen verschil waargenomen. Daarentegen werd in de apoE4-groep een significante daling van het HDL-cholesterol en apoA1 vastgesteld en bleek de LDL:HDL-cholesterolratio toe te nemen. In de apoE3-groep werd geen verandering waargenomen. Quercetine had daarnaast in beide groepen een verlagend effect op het geoxideerde LDL-cholesterol en de tumornecrosefactor-alfa. Suppletie bleek niet van invloed op het CRP, het lichaamsgewicht, de middelomtrek, vetmassa en vetvrije massa.
Geconcludeerd kan worden dat quercetine bij obese personen met het apoE3-fenotype bloeddrukverlagend werkt. Daarnaast verlaagt quercetine het HDL-cholesterol en apoA1 bij personen met het apoE4-fenotype.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen