Gunstig effect vitamine B3 op endotheelfunctie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met coronaire hartziekten en een lage bloedspiegel voor HDL-cholesterol zijn mogelijk gebaat bij suppletie met vitamine B3 in de vorm van niacine. Het leidt bij hen namelijk tot een verbeterde endotheelfunctie. Dat blijkt uit de resultaten van een Duitse studie.
Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat een lage HDL-cholesterolspiegel met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten gepaard gaat. Daarnaast wijzen de resultaten van recente studies op een direct gunstig effect van HDL-cholesterol op de endotheelfunctie van de bloedvaten.
Omdat niacine voor een effectieve stijging van de bloedspiegel voor HDL-cholesterol zorgt, werd bij 107 patiënten met coronaire hartziekten het effect van suppletie met deze voedingsstof op de endotheeldisfunctie nagegaan. Hiertoe werden de patiënten, in twee willekeurige groepen verdeeld, gedurende 12 weken dagelijk gesuppleerd met ofwel 1000 mg niacine (time release) ofwel een placebo.
Voor de onderzoeksgroep als geheel werd er van de behandeling met niacine, ten opzichte van placebobehandeling, geen effect op zowel de flow-gemedieerde als de door nitroglycerine geïnduceerde endotheelafhankelijke vaatverwijding gevonden. Binnen de subgroep van patiënten met een bij aanvang lage HDL-cholesterolspiegel (lager of gelijk aan 45 mg/dl) echter, bleek niacinesuppletie wel tot een verbeterde flow-gemedieerde vaatverwijding te leiden. Daarnaast lieten patiënten die niacine kregen gunstige veranderingen zien wat betreft de bloedspiegels voor LDL-cholesterol en triglyceriden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen