Bloeddrukverlager… of toch liever bieten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De bloeddruk kan effectief verlaagd worden met bieten(sap). Dit blijkt uit 2 experimenten.

In het eerste experiment werd de bloeddruk gemeten van 18 mannen met een normale bloeddruk na consumptie van 0, 100, 250 en 500 gram bietensap. In het tweede experiment kregen 14 mannen brood met smeersels zonder bieten (controlegroep) of met 100 gram witte of rode bieten erin verwerkt. In de urine werd voor de experimenten en na 2, 4 en 24 uur de uitscheiding van nitraat en nitriet gemeten.

De consumptie van bietensap leidde over de hele 24-uurs periode tot een significante daling van zowel de boven- als onderdruk. De bloeddrukdaling bleek afhankelijk van de dosering: bij een hogere dosering daalde de bloeddruk sterker tot een maximum van gemiddeld wel 20 mmHg. Na consumptie van minimaal 100 gram bietensap nam de uitscheiding van nitraat en nitriet in de urine significant toe in vergelijking met waterconsumptie. Ditzelfde was het geval na consumptie van broodsmeersel met rode bieten, maar niet met witte bieten.

Consumptie van minimaal 100 gram bieten(sap) heeft een bloeddrukverlagende werking. Omdat ook met witte bieten een bloeddrukdaling werd bereikt, vermoeden de onderzoekers dat dit niet wordt veroorzaakt door de rode kleurstoffen betanine en vulgaxanthine. De onderzoekers denken dat de bloeddrukdaling een gevolg is van het nitraat in de bieten. Bieten zijn rijk aan nitraat dat omgezet kan worden in stikstofmonoxide (NO). In de bloedvaten leidt NO tot vaatverwijding waardoor de bloeddruk daalt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen