Relatie darmflora en constitutioneel eczeem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De samenstelling van de darmflora verschilt tussen personen met en zonder constitutioneel eczeem (atopische dermatitis).

In de studie werden ontlastingmonsters geanalyseerd van 234 volwassenen in een leeftijd van 18 tot 68 jaar. Het betrof 104 personen met een allergische vorm van eczeem en 130 gezonde proefpersonen. 

Personen met constitutioneel eczeem hadden vaker een allergie en hadden een andere samenstelling van de darmflora ten opzichte van gezonde proefpersonen. Bij personen met eczeem werd een significant groter aandeel gezien van bepaalde bacteriën. Het aandeel van Blautia- en Butyricicoccusbacteriën was geassocieerd met de ernst van het eczeem. Bij gezonde deelnemers werd een groter aandeel gezien van Romboutsia en Clostridium sensu stricto 1-bacteriën. Het aandeel van deze twee bacteriesoorten die betrokken zijn bij de productie van korteketenvetzuren, nam significant af met de ernst van eczeem. Korteketenvetzuren spelen een rol bij de darm-huid-as door regulatie van de immuunrespons. Ook zijn deze vetzuren betrokken bij de darmbarrièrefunctie. 

De resultaten suggereren een rol van de darmflora bij atopische dermatitis. Het aandeel van specifieke darmbacteriën verschilt tussen personen met en zonder allergisch eczeem. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen