Relatie tussen depressieen verhoogde CRP

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een verhoogde CRP-waarde (C-reactief proteïne) - een marker voor ontstekingen - is in verband gebracht met een verhoogd risisco van depressie.

Voor de Deense studie werden de resultaten gebruikt van twee eerdere studies met een totaal van meer dan 73.000 proefpersonen in de leeftijd van twintig tot honderd jaar. Van de proefpersonen was de CRP-concentratie bekend. Tevens werden vragenlijsten afgenomen om te bepalen of sprake was van psychische klachten. De aanwezigheid van een depressie werd vastgesteld aan de hand van het gebruik van antidepressiva.

Een verhoogde CRP-waarde was gerelateerd aan een verhoogde kans op psychische klachten en depressies. Voor het zelf gerapporteerde gebruik van antidepressiva was de kans op een depressie bij een CRP-waarde van minimaal 10 mg/l bijna driemaal zo groot in vergelijking met een CRP waarde van maximaal 1 mg/l. Bij een CRP-waarde tussen 1 en 3 mg/l nam het risico van een depressie met 38% significant toe, terwijl bij een CRP-waarde tussen 3 en 10 mg/l de kans op een depressie verdubbelde. Het risico van een ziekenhuisopname als gevolg van een depressie was tweemaal zo groot bij een CRP-waarde van 10 mg/l of hoger.

In eerdere studies werd al een verband gelegd tussen stille ontstekingen en een toename van depressies. In vervolgstudies moet de relatie tussen CRP en depressies verder worden onderzocht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen