Relatie vitamine D en longziekte gevonden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een vitamine D-deficiëntie komt vaak voor bij patiënten met een interstitiële longziekte (ILD). Vooral wanneer sprake is van een onderliggende bindweefselaandoening.
Interstitiële longziekten zijn longaandoeningen waarbij het bindweefsel tussen de longblaasjes en bloedvaten is aangetast, zoals bijvoorbeeld bij longfibrose. Aan de studie namen 118 personen met ILD deel waarvan bij 67 sprake was van een bindweefselziekte. Deze patiënten hadden een significant groter risico van een vitamine D-deficiëntie in vergelijking met andere vormen van ILD (52% versus 20%). Ook was de kans op een inadequate vitamine D-concentratie significant groter (79% versus 31%). Een tekort leidde tot een lagere FVC (geforceerde vitale capaciteit; de verandering in volume van de longen aangeduid tussen een maximale in- en uitademing). Bij patiënten met ILD ten gevolge van een bindweefselaandoening bestond een sterk significant verband tussen de concentratie en de longfunctie.
Geconcludeerd kan worden dat bij een interstitiële longziekte - zeker wanneer dit verband houdt met een bindweefselaandoening - veelvuldig een vitamine D-tekort optreedt. De longfunctie heeft hieronder te leiden. Mogelijk speelt deze vitamine een rol bij het ontstaan van de ziekte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen