Resultaten van de VITAL-studie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Gebruik van bepaalde voedingssupplementen kan oxidatieve stress en DNA-schade voorkomen.

In de VITamins And Lifestyle (VITAL) biomarker-studie werd bij 209 personen de relatie tussen supplementgebruik, oxidatieve stress en DNA-schade onderzocht. Met behulp van een interview werd bepaald welke voedingssupplementen in welke dosis werden ingenomen. Er werd specifiek gevraagd naar het gebruik van glucosamine, chondroïtine, visolie, methylsulfonylmethaan (MSM), coënzym Q10, ginseng, Ginkgo biloba en saw palmetto. De inname van vezels werd geschat aan de hand van een vragenlijst. Aan de hand van de concentraties 8-isoprostaan en prostaglandine-F2alfa in de urine werd de mate van oxidatieve stress gemeten. Tevens werd de mate van DNA-schade aan lymfocyten bepaald, evenals de capaciteit om DNA te herstellen.

Het gebruik van glucosamine, chondroïtine en vezels was geassocieerd met een significante afname van de concentratie prostaglandine-F2alfa. Suppletie met coënzym Q10 was geassocieerd met een verminderde DNA-schade.

Vervolgstudies zijn nodig om verder inzicht te verkrijgen in de relatie tussen supplementen, oxidatieve stress en DNA-schade. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen