Resveratrol: onmisbaar bij diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Resveratrol, de antioxidant die onder andere aanwezig is in rode druiven en wijn, heeft een gunstig effect bij diabetespatiënten en is een goede aanvulling op de behandeling met het antidiabetesmedicijn metformine.

Wetenschappers van Biotivia Labs in Virginia schreven een review over de toepassing van resveratrol bij diabetes. In het afgelopen decennium zijn hier diverse cel- en dierstudies over gepubliceerd. Maar ook klinische studies tonen de werking van de antioxidant aan in een dosis variërend van 250 mg tot 1000 mg per dag. Zo blijkt een dosis van 250 mg per dag bij diabetespatiënten na drie maanden al een gunstig effect te hebben op de bloeddruk, het lichaamsgewicht, de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c) en het vetspectrum. Andere gunstige effecten die gezien werden waren een vermindering van ontstekingsbevorderende cytokinen, afname van insulineresistentie en een toename van het HDL-cholesterolgehalte. Bovendien beschermt de antioxidant tegen hart- en vaatziekten en diabetescomplicaties zoals nefropathie en retinopathie. Resveratrol wordt goed verdragen en versterkt de positieve effecten van het eerste voorkeursmedicijn metformine. Beide middelen verhogen de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen, verminderen de glucosespiegel en verminderen het risico van complicaties.

Hoewel vervolgstudies nodig zijn om de optimale dosis en mogelijk schadelijke effecten van resveratrol te onderzoeken, concluderen de wetenschappers op basis van de beschikbare literatuur dat resveratrol goed toepasbaar is in de reguliere behandeling van diabetes type-2. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen