Resveratrol remt atherosclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Resveratrol, een bioactieve stof in rode wijn, kan het proces van atherosclerose remmen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Chinese wetenschappers legden het onderliggende werkingsmechanisme bloot.

De wetenschappers voerden hun experiment uit bij muizen. Ze onderzochten of resveratrol via de darmflora van invloed was op de vorming van atherosclerose. Het bleek dat resveratrol de concentratie van TMAO (trimethylamine-N-oxide) kon verlagen. TMAO is een onafhankelijke risicofactor voor het ontstaan van atherosclerose. Resveratrol kon de concentratie van TMAO verlagen door beïnvloeding van de darmflora. De inname van resveratrol leidde tot een groter aandeel van Bacteroïdenbacteriën, Lactobacillen, Akkermansia en Bifidobacteriën en een kleiner aandeel van Prevotellabacteriën. Deze veranderde samenstelling van de darmflora ging gepaard met een verminderde productie van TMA (trimethylamine), een voorloper van TMAO.

De resultaten laten zien dat beïnvloeding van de darmflora een interessante mogelijkheid is om het risico van hart- en vaataandoeningen te verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen