Resveratrol tegen diabetes en verlengt leven

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

5 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een experiment met muizen laat een onverwacht gunstig effect zien van resveratrol. De muizen lieten in het experiment zien dat ze met resveratrol hun buikje vol konden eten zonder dikker te worden en ook nog eens langer leefden. Het experiment werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van Harvard Medical School. De muizen waren van middelbare leeftijd. Dat is voor muizen 52 weken oud. Ze waren in drie groepen verdeeld: groep 1 kreeg gewoon muizenvoer, groep 2 kreeg hoog-calorische (vette) voeding en froep 3 ook de hoog-calorische voeding met extra resveratrol. Op een leeftijd van 60 weken bleken de overlevingscurves van de laatste twee groepen muizen van elkaar af te wijken. De resveratrolgroep leefden gemiddeld drie tot vier maanden langer. Op een leeftijd van 114 weken, dus op hun oude dag, bleek 50% van groep 2 en 33% van groep 3 te zijn gestorven. Tot de parameters die in groep 2 significant slechter bleken dan in groep 3 behoorden typisch de diabetes-risicofactoren, zoals plasmaniveaus van insuline, glucose en insulineachtige groeifactor-1 (IGF-1). Pathologische bestudering van het hartweefsel van de muizen in de drie dieetgroepen lieten zien dat overtollig vetweefsel, degeneratie en ontstekingen significant minder voorkwamen bij de muizen met het standaarddieet en de resveratrol-aangevulde muizen (respectievelijk 1,6 en 1,2 punten op een relatieve schaal van 0-4). De hoog-calorische groep muizen scoorden gemiddeld 3,2 punten. Dus de hoog-calorie/resveratrolgroep deden het beter dan de muizen op het standaarddieet.

Een ander bemoedigend aspect was dat de resveratrol bij de muizen al na zes maanden een beschermend effect lieten zien en de nadelige effecten van het vetdieet teniet deden.

De onderzoekers hebben uiteraard getracht het mechanisme van de werking van resveratrol te verklaren. Ze doen dit op basis van de theorie van de zogeheten sirtuïnen, een groep enzymen die het effect van calorierestrictie nadoen.[3] Inderdaad bleek resveratrol deze sirtuïnes te stimuleren, inclusief de sirtuïne die bij mensen voorkomt, SIRT1.

Professor Steve Bloom van de Imperial College in Londen ziet de studie desgevraagd door de BBC als potentieel de ‘doorbraak van het jaar’. Het voedt ook weer de opvatting dat rode wijn bijdraagt aan een langer gezond leven, hoewel de hoeveelheden resveratrol die we met de wijn binnenkrijgen een factor 300 lager is dan die welke is gebruikt in de muizenproef.

De hoeveelheid resveratrol in een fles rode wijn ia afhankelijk van de gebruikte druivensoort en varieert per seizoen. Een fles wijn kan daarom tussen 0,15 en 4,4 mg resveratrol bevatten. Maar de wijnen gemaakt van de druivensoorten Merlot, Cabernet, Zinfandel, Shiraz en Pinot Noir bevatten de meeste resveratrol. Wordt echter de muizenproef als uitgangspunt genomen, dan is de mens voor een voldoende inname aangewezen op een voedingssupplement. De gunstige werking op de gezondheid vertaalt zich vooral in een gunstig effect op de mentale gezondheid en de conditie van het hart. Nu is daar nog eens bijgekomen het teniet doen van de ongunstige effecten van zwaarlijvigheid. De muizen lieten zien dat met resveratrol de insulinegevoeligheid toenam, de glucoseniveaus verminderden en de weefsels van het hart en de lever er gezonder uitzagen. Hiermee kan resveratrol mogelijk een belangrijke factor zijn bij de preventie en behandeling van diabetes type-2.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.