Risico borstkanker kleiner met carotenoïden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate bloedspiegel van verschillende carotenoïden is gerelateerd aan een kleinere kans op borstkanker.

Aan de Chinese studie namen 521 vrouwen met borstkanker deel. Tevens was er een controlegroep van 521 gezonde vrouwen van dezelfde leeftijd (25 tot 70 jaar). In het bloedserum werden de concentraties van alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine, lycopeen, luteïne/zeaxanthine bepaald.

Vrouwen met hoge bloedconcentraties van deze carotenoïden hadden significant minder kans op borstkanker. De risicoreductie voor alfacaroteen, bètacaroteen, lycopeen en luteïne/zeaxanthine was significant en bedroeg respectievelijk 56%, 73%, 59% en 74%. Er werd geen relatie gezien met de serumconcentratie van bèta-cryptoxanthine. Het verband tussen de carotenoïdenstatus en het risico van borstkanker was significant voor vrouwen die nog niet in de menopauze waren. Dit gold ook voor de verschillende subtypen van oestrogeen- en progesteronreceptoren die werden aangetroffen.

Carotenoïden beschermen tegen DNA schade. Bovendien kunnen sommige carotenoïden omgezet worden in vitamine A. Vitamine A is onder andere betrokken bij de celdifferentiatie.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen