Eerste resultaten VITAL-studie bekend

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De eerste resultaten van de grootschalige VITAL-studie werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de North American Menopause Society (NAMC). In de VITAL-studie werd het effect van suppletie met vitamine D en omega 3-visvetzuren op hart- en vaatziekten en kanker onderzocht.

Aan de VITAL-studie namen bijna 26.000 Amerikaanse mannen en vrouwen deel. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld en kregen vitamine D in combinatie met omega 3-visvetzuren, vitamine D en een placebo, omega 3-visvetzuren en een placebo of enkel placebo’s. De supplementen werden dagelijks ingenomen en bestonden uit 2000 IE vitamine D en/of 1 gram omega 3-visvetzuren (eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur). Na een volgperiode van meer dan vijf jaar werden de eerste resultaten bekend gemaakt.

Suppletie met omega 3-visvetzuren leidde tot een lichte daling van het aantal personen met cardiovasculaire aandoeningen. Het verschil ten opzichte van een placebo was echter minimaal en niet significant. Wel werd een significante reductie gezien van het aantal hartinfarcten onder invloed van suppletie met omega 3-visvetzuren. Het grootste effect werd gezien bij personen met een lage visconsumptie (minder dan 1,5 portie vis per week) en bij Afro-Amerikanen. Suppletie met vitamine D had geen invloed op de incidentie van cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Maar suppletie met de vitamine verbeterde wel significant de overlevingskans van kankerpatiënten.

Vitamine D en omega 3-visvetzuren bieden enige bescherming tegen hart- en vaataandoeningen, vooral tegen hartinfarct, en vergroten de overlevingskans bij kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen