Roken en lage foliumzuurstatus risicofactoren osteoporose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Roken en een lage concentratie foliumzuur in het bloed vergroten het risico van osteoporose.
Dit bleek uit een Engels onderzoek onder 328 postmenopauzale vrouwen. Afhankelijk van hun botgezondheid werden ze ingedeeld in de controle-, de osteopenie- of de osteoporosegroep.
Het bleek dat de vrouwen in de osteoporosegroep significant lagere concentraties foliumzuur hadden vergeleken met de andere twee groepen. Ook bevond zich in deze groep een groter percentage rokers en was er sprake van een groter aantal recent opgetreden botbreuken. Daarnaast werd in alle groepen een significant verband aangetoond tussen de concentratie foliumzuur en de botmineraaldichtheid (BMD). Een hogere concentratie foliumzuur betekende een hogere BMD.
Ook het homocysteïnegehalte in het bloed bleek in alle groepen significant verband te houden met de BMD, hetzij minder sterk. Een hogere concentratie homocysteïne betekende een lagere BMD. Daarnaast bleek dat hoe lager de bloedwaarden van vitamine B6 en B12 waren, hoe hoger de concentratie homocysteïne was. Er werd geen direct verband aangetoond tussen vitamine B6 en B12 en de BMD.
Roken bleek een sterk negatieve factor ten aanzien van de BMD en hield verband met significant verlaagde concentraties foliumzuur en vitamine B6 en een verlaagd lichaamsgewicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen