COPD-patiënten verhoogd risico osteoporose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
COPD gaat gepaard met een verhoogd risico van osteoporose en een verlaagde vitamine D-spiegel. Dit geldt niet alleen voor degenen die vanwege deze aandoening structureel gebruik maken van glucocorticosteroïden, maar ook voor degenen die dit niet doen, zo blijkt uit onderzoek.
COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Syndrome en omvat de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. In alle gevallen is er sprake van een chronische obstructie van de longen. De studie die in Brazilië plaatvond, betrof 49 COPD-patiënten die geen van allen structureel glucocorticosteroïden gebruikten, en 40 gezonde niet-rokende controlepersonen.De COPD-patiënten bleken, vergeleken met de controlegroep, een lagere botmineralendichtheid (BMD) te hebben. Een verdergevorderd ziektestadium hield hierbij onafhankelijk verband met een sterker gedaalde BMD. Daarnaast werd bij 51% van de COPD-patiënten osteoporose vastgesteld en bij 94% een lage te bloedspiegel voor vitamine D (lager dan 75 nmol/l). De vitamine D-spiegel was lager naarmate de ontwikkeling van COPD zich in een verdergevorderd stadium bevond. Ook bleek 67% van de patiënten een secundaire hyperparathyroïdie te hebben. Hierbij is sprake van een te snelle functie van de bijschildklieren met een te grote afgifte van parathormoon aan het bloed. Dit leidt tot botontkalking en een te hoge calciumspiegel.
De onderzoekers wijzen naar aanleiding van de bevindingen op het belang van een regelmatige BMD-screening en suppletie met vitamine D voor alle patiënten met COPD.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen