Rokende moeder: vitamine C en longfunctie kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine C tijdens de zwangerschap van rokende vrouwen, heeft een gunstig effect op de longfunctie van het kind.

De studie werd uitgevoerd in drie behandelcentra in de Verenigde Staten in de periode van 2012 tot 2016. Voor de studie werden 251 vrouwen geselecteerd die tijdens hun zwangerschap bleven roken. De helft van hen kreeg dagelijks 500 mg vitamine C en de andere helft een placebo. Bij het nageslacht werd op vijfjarige leeftijd de longfunctie gemeten. Hiervoor werd gekeken naar de gemiddelde volumestroom (FEF). 

Kinderen wiens moeders tijdens hun zwangerschap vitamine C gesuppleerd kregen, scoorden met 17% significant beter op de longfunctie ten opzichte van kinderen waarvan de moeders een placebo kregen. Bovendien hadden nakomelingen van zwangere rokers die vitamine C gesuppleerd kregen met 19% significant minder kans op een piepende ademhaling. 

De bevindingen suggereren dat suppletie met vitamine C de nadelige effecten van roken tijdens de zwangerschap op de longen van het nageslacht gedeeltelijk kan tegengaan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen