Rol voeding bij borst- en eierstokkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit Italiaans onderzoek blijkt dat het voedingspatroon verband houdt met het risico van zowel borst- als eierstokkanker.
De studie betrof 2569 vrouwen met borstkanker, 1031 vrouwen met eierstokkanker en 3413 controlepersonen. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon.
Er konden vier hoofdstromingen worden onderscheiden: een voedingspatroon rijk aan dierlijke producten, een voedingspatroon rijk aan onverzadigde vetten, een voedingspatroon rijk aan vitamines en voedingsvezels en een voedingspatroon rijk aan zetmeel.
Uit analyse van de resultaten bleek dat de 25% deelnemers van wie de voeding het meest overeenkwam met het zetmeelrijke voedingspatroon, een 34% verhoogde kans op borstkanker en een 85% verhoogde kans op eierstokkanker hadden. Dit vergeleken met de 25% bij wie dit het minst het geval was. Op dezelfde manier lieten de groepen met de grootste overeenstemming met de voedingspatronen rijk aan dierlijke producten en onverzadigde vetten een respectievelijk 26 en 17% verlaagd risico van borstkanker zien. Degenen die het meest beantwoordden aan het voedingspatroon rijk aan vitamines en voedingsvezels toonden een 23% verlaagd risico van eierstokkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen