Vlees en verhoogd overlijdensrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Amerikaanse wetenschappers vonden dat een hogere consumptie van rood vlees en bewerkte vleesproducten verband houdt met een hoger totaal overlijdensrisico en een hoger risico van te sterven aan kanker of hart- en vaatziekten.
Hun onderzoek betrof meer dan een half miljoen mannen en vrouwen tussen 50 en 71 jaar van de National Institutes of Health-AARP [American Association of Retired Persons] Diet and Health Study cohort] Diet and Health Study. Aan de hand van de informatie over het voedingspatroon, verkregen via een vragenlijst, werd een schatting gemaakt van de vleesinname.
Gedurende de volgperiode van 10 jaar overleden in totaal 47.976 mannen en 23.276 vrouwen. Het bleek dat de 20% mannen en de 20% vrouwen met de hoogste inname van rood vlees (62,5 gram per 1000 calorieën per dag) een respectievelijk 31 en 36% hoger totaal overlijdensrisico hadden dan de 20% groepen met de laagste rood vleesinname (9,8 gram per 1000 calorieën per dag). Op dezelfde wijze hield een hogere inname (22,6 gram per 1000 calorieën per dag) vergeleken met een lagere inname van bewerkte vleesproducten (1,6 gram per 1000 calorieën per dag) verband met een 16 en 25% verhoogd totaal overlijdensrisico voor respectievelijk mannen en vrouwen. Hogere innames van rood vlees en bewerkte vleesproducten betekende voor mannen een respectievelijk 27 en 9% en voor vrouwen een respectievelijk 50 en 38% verhoogd risico aan hart- en vaatziekten te overlijden. Op dezelfde wijze hielden de hogere innames van rood vlees en bewerkte vleesproducten bij mannen verband met een respectievelijk 22 en 12% en bij vrouwen verband met een respectievelijk 20 en 11% verhoogd risico aan kanker te overlijden. Een hogere consumptie van wit vlees, zoals van gevogelte, daarentegen hield zowel bij mannen als vrouwen verband met een lager totaal overlijdensrisico en een kleinere kans aan hart- en vaatziekten of kanker te overlijden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen