Rutine effectief bij diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met de flavonoïde rutine verlaagt niet alleen de bloedglucosespiegel, maar verkleint ook de kans op darmschade als gevolg van diabetes.

In het experiment werd rutine direct in de maag toegediend bij muizen met diabetes type-1 en type-2. Vervolgens werd het effect ervan op diverse biomarkers onderzocht. 

Uit de resultaten bleek dat rutine niet alleen de bloedglucosespiegel significant verlaagde, maar ook het triglyceriden-, LDL- en totale cholesterolgehalte. Tevens werd een significante toename gezien van het HDL-cholesterolgehalte en een significante afname van de ontstekingsstoffen TNF-alfa en interleukine-6. Ook werd onder invloed van toediening van de flavonoïde een significante vermindering gezien van schade aan het darmweefsel. Rutine had tenslotte een gunstig effect op de samenstelling van de darmflora.   

De resultaten tonen dat toediening van rutine leidt tot een gunstiger samenstelling van de darmflora, een afname van schade aan darmweefsel en mogelijk dientengevolge diabetessymptomen verlicht.  Rutine is een flavonoïde die van nature aanwezig is in onder andere boekweit, appels, uien, rabarber en citrusvruchten.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen