Ruzie door lage glucosespiegel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een lage glucosespiegel in het bloed kan leiden tot een toename van agressie binnen een relatie. Dit bleek uit een publicatie in PNAS.

Ze onderzochten het effect van de glucosespiegel op agressie met behulp van twee experimenten. In het eerste experiment werd de deelnemers gevraagd om dagelijks op een voodoopop - die hun partner vertegenwoordigde - een aantal spelden (tussen 0 en 51) te prikken. Hoe meer spelden ze prikten, hoe kwader ze die dag waren op hun partner. De hoeveelheid speldenprikken werd vervolgens gerelateerd aan de glucosespiegel. In het tweede experiment moesten zowel de mannen als de vrouwen van de koppels een moeilijke test uitvoeren. De winnaar kon vervolgens de verliezer via een koptelefoon uitschelden.

Uit het eerste experiment bleek dat een lagere glucosespiegel in het bloed gerelateerd was aan een groter aantal speldenprikken op de voodoopop. Het tweede experiment liet zien dat een lage glucosespiegel leidde tot een luidruchtiger en langduriger scheldpartij naar de partner.

Of een lagere glucosespiegel ook gerelateerd is aan een verhoogde kans op echtscheidingen, is nog niet duidelijk. Wel is er een relatie met agressie tussen echtparen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen