EPA effectief bij kinderen met ADHD

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met het visvetzuur EPA vermindert symptomen bij kinderen met ADHD. Een toename van de concentratie EPA en een afname van de concentratie omega 6-vetzuren leidt tot een verbetering.
Aan de studie namen 92 kinderen deel in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Ze werden willekeurig in een supplement- en placebogroep verdeeld. De kinderen in de supplementgroep kregen gedurende 15 weken dagelijks 500 mg EPA (eicosapentaeenzuur). De andere kinderen kregen een placebo. De aandacht en cognitie werd getest met behulp van de Conners' Parent/Teacher Rating Scales (CPRS/CTRS).
Aan het begin en einde van de studie werd in de fosfolipiden en de rode bloedcellen de concentratie vetzuren bepaald. Suppletie met EPA verbeterde significant de score met betrekking tot aandacht en cognitie. De totale Conners' score bleef echter onveranderd. Bij opstandige kinderen (aantal 48) verbeterde de totale CTRS-score wel significant met meer dan een kwart bij 48% van de kinderen uit de supplementgroep in vergelijking met slechts 9% van de kinderen in de placebogroep. Bij de minder hyperactieve en impulsieve kinderen (aantal 44) verbeterde de totaalscore met meer dan 25% bij respectievelijk 36% en 18% van de kinderen uit de supplement- en placebogroep.
De kinderen waarbij suppletie effect had, hadden aanvankelijk een lage concentratie EPA, een hoge verhouding van het omega 6-vetzuur arachidonzuur/EPA en een hoge verhouding arachidonzuur/DHA. Tevens bleek in het begin de verhouding arachidonzuur/EPA, arachidonzuur/DHA en de totale verhouding omega 6/omega 3 significant hoger in de rode bloedcellen. Vermoedelijk is dit een gevolg van een hoge concentratie arachidonzuur.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met EPA zinvol is bij kinderen met ADHD, onafhankelijk van de ernst van de aandoening. Een toename van de concentratie EPA in combinatie met een afname van arachidonzuur in fosfolipiden leidt tot een vermindering van symptomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen