SAMe in zuigelingenmelk?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Spaanse en Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af of extra SAMe in flesvoeding gewenst is.

Moedermelk bevat een hoge concentratie S-adenosylmethionine (SAMe). Dit aminozuur is echter afwezig in flesvoeding. In het experiment werden 142 monsters van moedermelk geanalyseerd. Ook werden 11 verschillende flesvoedingsformules geanalyseerd. 

De concentratie SAMe was significant hoger in moedermelk en was zelfs volledig afwezig in zuigelingenmelkformules. SAMe is een zwavelhoudend aminozuur met uiteenlopende functies in het lichaam. Zo is SAMe een belangrijk methyldonor bij methyleringsreacties in het lichaam. Het is een voorloperstof van de lichaamseigen antioxidant glutathion en is betrokken bij de aanmaak van onder andere DNA, RNA, carnitine, taurine, hormonen en neurotransmitters (serotonine, dopamine, noradrenaline). Het aminozuur stimuleert bovendien de synthese van bindweefsel en kraakbeen. 

De hoge concentratie van SAMe in moedermelk kan duiden op een sterke vraag van deze metaboliet voor de ontwikkeling en groei van zuigelingen. Of de toevoeging van dit aminozuur aan flesvoeding noodzakelijk is, moet verder onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen