Siaalzuur in moedermelk beïnvloedt groei en ontwikkeling

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Speciale koolhydraten die gevonden worden in moedermelk blijken van essentieel belang voor de groei en ontwikkeling van het pasgeboren kind.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de Washington University School of Medicine in St. Louis in samenwerking met onderzoekers van Malawi (Afrika). Ze verzamelden en analyseerden moedermelk van vrouwen uit Malawi die zes maanden eerder waren bevallen. Ze analyseerden de Human Milk Oligosacchariden (HMO), oftewel de melksuikers in borstvoeding die als prebiotica een voedingsbodem zijn voor gunstige darmbacteriën.

De wetenschappers zagen dat HMO’s die siaalzuur bevatten in hogere concentraties aanwezig waren in de moedermelk van moeders met gezonde kinderen in vergelijking met de moedermelk van moeders waarvan de kinderen een ernstige groeiachterstand hadden.

Om het effect van de verschillen in HMO’s op de ontwikkeling en groei van het nageslacht verder te onderzoeken, deden de wetenschappers een experiment met muizen en biggen. Er werden bacteriestammen uit een ontlastingmonster van een ondervoed kind toegediend aan de muizen en biggen. Vervolgens kregen de dieren voeding uit Malawi dat rijk is aan groenten, fruit, peulvruchten en maïs. De voeding alleen bleek niet voldoende voor een normale groei. Echter toen de dieren ook siaalzuur kregen nam niet alleen de groei toe, maar ook de vetvrije massa, het botvolume en werden er gunstige metabole veranderingen gezien in de lever, spieren en de hersenen.

De resultaten laten zien dat HMO’s met siaalzuur een positief effect hebben op de darmflora. Siaalzuur is van nature aanwezig in moedermelk en blijkt een cruciale invloed te hebben op de groei en ontwikkeling van het kind. De bevindingen dragen mogelijk bij aan een verbetering van de samenstelling van (fles)voeding voor ondervoede kinderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen