Sarcopenie: meerdere oorzaken?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is een relatie tussen sarcopenie - verlies van spiermassa bij het ouder worden -, een vitamine D- tekort, insulineresistentie en ontstekingsreacties. 

Voor de Korean Sarcopenic Obesity Study (KSOS) werden bijna 500 gezonde personen geselecteerd. Op basis van de spiermassa en de hoeveelheid buikvet werden de personen in een van de vier sarcopenie/obesitasgroepen verdeeld. Er was sprake van sarcopenie wanneer de spiermassa-index 1 standaarddeviatie lager was dan gemiddeld. Van obesitas was sprake bij een visceral fat area (hoeveelheid buikvet) groter dan 100 cm2.

De prevalentie van sarcopenie was 18% bij mannen en 25% bij vrouwen. Vrouwen met sarcopenie hadden vaker insulineresistentie en hogere CRP-waardes in vergelijking met vrouwen zonder sarcopenie. Bij mannen met sarcopenie was de vitamine D-concentratie significant lager in vergelijking met gezonde mannen. Bij zowel mannen als vrouwen werd een toename gezien van CRP-waardes en insulineresistentie bij een grotere hoeveelheid buikvet. Ook bleek de vitamine D-spiegel hoger bij een hogere spiermassa-index. Bij mannen werd een onafhankelijk verband gezien tussen sarcopenie, de vitamine D-spiegel en insulineresistentie. Bij vrouwen waren de mate van insulineresistentie en CRP-waardes voorspellende factoren voor sarcopenie.

In de studie werd een verband gevonden tussen sarcopenie, insulineresistentie, ontstekingsreacties en de vitamine D-spiegel. Hoe de onderlinge relatie exact is, moet in vervolgstudies worden uitgezocht.

 

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen