Saw palmetto, selenium en lycopeen bij prostatitis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van saw palmetto, selenium en lycopeen is een effectieve en veilige behandeling van prostatitis met bekkenpijn.
Aan de studie namen 102 mannen deel met prostatitis stadium-IIIa en bekkenpijn. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld waarbij de mannen in de eerste groep gedurende 8 weken werden behandeld met een supplement bestaande uit saw palmetto, selenium en lycopeen. De mannen in de tweede groep werden alleen behandeld met saw palmetto, ook wel Serenoa repens of zaag(tand)palm. Het resultaat van de behandeling werd voor aanvang van de studie, na 4 en 8 weken bepaald met behulp van de score op de National Institutes of Health-Chronic Prostatitis Symptom Index (NIH-CPSI index). Een reductie van deze score met meer dan 50% werd als relevant beschouwd. Daarnaast werd de International Prostate Symptoms Score (IPSS) afgenomen, de maximale stroomsnelheid van de urine, de PSA waarde en het aantal witte bloedcellen bepaald.
De gemiddelde NIH-CPSI-score nam in beide groepen significant af. In de eerste groep daalde de score met 52% en in de tweede groep met 26%. De IPSS verbeterde significant in beide groepen, maar bij de mannen in de eerste groep nam het aantal symptomen sterker af. De PSA-waarde en het aantal witte bloedcellen nam significant af bij de mannen in de eerste behandelgroep. Ook bleek de MPFR significant te verbeteren in deze behandelgroep.
Saw palmetto in combinatie met selenium en lycopeen kan ingezet worden bij de behandeling van prostatitis met bekkenpijn en is in combinatie effectiever dan wanneer het alleen wordt gesuppleerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen