Schadelijk orgaanvet door frisdrank

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge consumptie van frisdrank leidt tot een significante toename van visceraal vet. Visceraal vet bevindt zich in de buik rondom de organen en is zeer schadelijk, aangezien dit type vet verantwoordelijk is voor een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaataandoeningen.

Er namen meer dan duizend personen aan de studie deel. Bij aanvang hadden ze een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. Aan het begin van de studie en na zes jaar werd het viscerale vet gemeten. Aan de hand van voedingsvragenlijsten werd nagegaan hoeveel frisdrank of lightdrank de deelnemers consumeerden. Op basis hiervan werden ze in vier groepen verdeeld; minder dan 1 glas per maand, 1 glas per maand tot 1 glas per week, 1 glas per week tot 1 glas per dag en meer dan 1 glas frisdrank per dag.

Een hoge consumptie van gewone frisdrank ging gepaard met een significant toename van orgaanvet in de periode van zes jaar. Hoewel de hoeveelheid orgaanvet in alle groepen toenam, nam de hoeveelheid visceraal vet met 194 cm3 méér toe bij personen die dagelijks frisdrank dronken in vergelijking met personen die nooit frisdrank consumeerden. De consumptie van lightdrank had geen invloed op de hoeveelheid orgaanvet.

Dat frisdrank een dikmaker is, is al langer bekend. Nu blijkt dat frisdrank ook nog eens zorgt voor een significante toename van schadelijk orgaanvet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen