Selenium bij prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij prostaatkankerpatiënten met een hoge seleniumspiegel ontwikkelde de ziekte zich langzamer dan bij patiënten met minder van het mineraal in hun bloed.
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van bloedmonsters uit de Physicans Health study. Bij deze studie zijn in 1982 van de deelnemers - toen allen vrij van kanker - bloedmonsters genomen. Recent zijn de bloedmonsters van 586 mannen die in de dertien jaren die hierop volgden prostaatkanker kregen, vergeleken met de bloedmonsters van een controlegroep van 577 mensen die de ziekte niet hadden gekregen.
Mannen die in 1982 bij de 20% hoorden met de hoogste concentratie selenium in het bloed, hadden bijna 50% minder kans om voor oktober 1990 prostaatkanker in een gevorderd stadium te hebben dan de mannen uit de groep met het minste selenium in hun bloed. Ook na oktober 1990 had de lage seleniumgroep meer kans op het ontwikkelen van de ziekte in een gevorderd stadium.
Het onderzoek wijst niet uit dat selenium de kans op prostaatkanker vermindert. Wel vertraagt selenium de groei van de kanker.
Momenteel wordt er meer onderzoek gedaan naar de mogelijk preventieve rol van selenium bij het vormen van kanker, zoals de Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial. Waarschijnlijk geeft deze studie meer duidelijkheid over de rol van selenium bij de preventie van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.