Selenium en depressieve klachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij jongvolwassenen is een optimale seleniumstatus gerelateerd aan minder depressieve symptomen.

Er namen bijna duizend jongvolwassenen in de leeftijd van zeventien tot 25 jaar deel aan de studie. Ze vulden gedurende dertien dagen dagelijks online een vragenlijst in waarmee depressieve symptomen werden vastgelegd. Tevens werd de seleniumconcentratie in het bloedserum gemeten.

De gemiddelde serumconcentratie bedroeg 82 mcg/l, maar varieerde van 49 mcg/l tot 450 mcg/l. Proefpersonen met de laagste serumconcentratie (gemiddeld 62 mcg/l) vertoonden significant meer depressieve symptomen dan deelnemers met een gemiddelde seleniumstatus van 82 mcg/l. Maar ook bij jongvolwassenen met een hoge seleniumstatus (gemiddeld 110 mcg/l) werden significant meer depressieve kenmerken gezien. Bij een serumconcentratie van gemiddeld 85 mcg/l waren de symptomen het geringst.

De seleniumstatus is bij jongvolwassenen gerelateerd aan depressieve klachten. Voor deze doelgroep ligt de optimale seleniumconcentratie tussen 82 en 85 mcg/l. Bij dergelijke waardes is de antioxidatieve werking van glutathionperoxidase het hoogst. Bij een te hoge seleniumconcentratie bestaat het risico van de vorming van vrije zuurstofradicalen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen