Selenium in tuinkers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers voerden kweekproeven uit met tuinkers in seleniumhoudende oplossingen. Het populaire tuinkers, de kiemplantjes van zaden van Lepidium sativum, is in de supermarkt het hele jaar door verkrijgbaar. De overwegingen voor de kweekproeven waren dat in vrijwel alle landen van Europa de seleniumvoorziening van de bevolking beneden de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ligt.
Tuinkers werd in seleniumhoudende oplossing ontkiemd. Vergeleken werden natriumseleniet en natriumselenaat als seleniumbron tot een concentratie van 8 milligram selenium (Se) per liter. Bij 8 mg Se/l werden de hoogste seleniumconcentraties in de tuinkers kiemplantjes gevonden: 36 tot 38 microgram per gram droge stof. De seleniumverrijkte kiemplantjes hadden een hoge totale antioxidantcapaciteit( 142-157 micromol Trolox per gram droge stof). Het gehalte aan glucosinolaten bedroeg 99 tot 124 microgram per gram droge stof. In een toxicologische test met HL-60 humane leukemiecellen werd geen cytotoxiciteit gevonden.
De selenium verrijkte tuinkers kiemplantjes verkregen met natriumseleniet, 8 mg Se/L, waren van de beste nutritionele kwaliteit. In seleniumhoudende oplossingen gekweekte tuinkers zou kunnen voorzien in een substantiële bijdrage aan de totale seleniuminname in Europa.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.