Selenium van invloed op trage schildklier

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De seleniumconcentraties in het bloed en de urine van personen met hypothyreoïdie kan mogelijk van invloed zijn op de ernst van de schildklierproblematiek.
Bij 355 personen met struma (mannen en vrouwen) werd de selenium- en jodiumconcentratie bepaald in het bloed en de urine. Vervolgens kregen de proefpersonen gedurende 6 maanden dagelijks 200 mcg selenium en 100-125 mcg jodium. De resultaten werden vergeleken met 440 controlepersonen van dezelfde leeftijd en sociaaleconomische status.
In vergelijking met de controlepersonen was de gemiddelde seleniumspiegel in het bloedserum significant lager bij de strumapatiënten, terwijl hun gemiddelde seleniumconcentratie in de urine significant hoger was in vergelijking met de controlepersonen. De concentraties jodium, fT3 (vrij tri-iodothyronine) en T4 (thyroxine) waren significant lager bij de strumapatiënten in vergelijking met hun gezonde leeftijdgenoten. Aan de andere kant werden hoge concentratie van TSH (thyroïdstimulerend hormoon) aangetroffen bij de patiënten.
Mogelijk speelt selenium een belangrijke rol bij hypothyreoïdie als gevolg van een jodiumtekort. Al eerder werd selenium in verband gebracht met een trage schildklierwerking. De onderzoekers pleiten nu voor een grootschalige studie bij personen met kropgezwel als gevolg van jodiumgebrek.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen