Seleniumstatus en hartfalen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate seleniumspiegel beschermt niet-rokers tegen hartfalen en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Bij bijna zesduizend deelnemers werd de seleniumstatus bepaald. De proefpersonen hadden een gemiddelde leeftijd van 54 jaar en iets meer dan de helft (52%) was vrouw. De deelnemers werden meer dan acht jaar gevolgd. Er was sprake van een suboptimale seleniumspiegel bij een waarde <100 mcg/l. Bij een waarde <70 mcg/l was sprake van een tekort.

Niet-rokers met een adequate seleniumspiegel hadden met 18% significant minder kans om hartfalen te ontwikkelen. Ook hadden ze met 13% significant minder kans om vroegtijdig te overlijden (alle oorzaken). Bij rokers werd echter geen verband gevonden tussen de seleniumstatus, het overlijdensrisico en de kans op hartfalen. 

Ongeveer 70% van de patiënten met hartfalen heeft een suboptimale seleniumstatus. Dit komt mede doordat in de Europese bodem relatief weinig selenium aanwezig is. Een tekort komt vooral vaak voor bij ouderen. Selenium is noodzakelijk voor zogenaamde selenoproteïnen. Deze eiwitten zijn in staat schadelijke vrije radicalen op te ruimen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen