Slechte voedingstatus bij blaaskanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De prevalentie van ondervoeding is hoog bij Amerikaanse patiënten met blaaskanker. Dit blijkt uit een studie die gepresenteerd werd tijdens het congres van de American College of Surgeons.

Met behulp van een database werd informatie verkregen van 1085 patiënten met blaaskanker die een cystectomie ondergingen. Cystectomie is een operatie waarmee de blaas wordt verwijderd. Er werd gekeken naar het optreden van complicaties binnen de eerste maand na de ingreep.

Bij 575 patiënten (53%) traden binnen een maand complicaties op. Van deze patiënten had 6% een lage concentratie van het eiwit albumine, 5% had meer dan 10% gewicht verloren in de zes maanden voorafgaand aan de operatie en 32% van de patiënten had obesitas. Alleen een lage albuminestatus bleek een onafhankelijke voorspellende factor voor het optreden van postoperatieve complicaties. Patiënten met een lage albuminestatus hadden tweemaal zoveel kans op complicaties in vergelijking met patiënten met een normale albumineconcentratie (≥3 g/dl).

Hoewel het nog onduidelijk is of een verbetering van de albuminestatus voor de operatie leidt tot minder complicaties, pleiten de onderzoekers ervoor dat patiënten preoperatief voedingsadvies van een diëtiste krijgen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen