Slechter geheugen door suiker- en vetrijke voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het Westers voedingspatroon, rijk aan suikers en vetten, heeft een negatieve impact op het cognitief functioneren door een verandering van de darmflora.

In het experiment werden achttien mannelijke muizen willekeurig in groepen verdeeld. Ze kregen vetrijke voeding (42% vet en 43% koolhydraten), suikerrijke voeding (12% vet en 70% koolhydraten, waarvan voornamelijk sucrose) of normale voeding (13% vet, 62% koolhydraten). Voor de voedingsmaatregelen en na twee weken werd de samenstelling van de darmflora onderzocht. Ook werd het geheugen en de cognitieve flexibiliteit getest nadat de muizen vijf tot zes weken het dieet volgden.

In vergelijking met de muizen die een normaal voedingspatroon volgden, werd een verandering van de samenstelling van de darmflora gezien bij de muizen op de vet- en suikerrijke voeding. Zo werd er onder invloed van zowel het vet- als het suikerrijke dieet een ongeveer gelijknamige toename gezien van Clostridiales-bacteriën. De vermindering van Bacteroidales-bacteriën was echter groter bij de muizen op de suikerrijke voeding. Ook werd er onder invloed van deze suikerrijke voeding een significante toename gezien van Lactobacillales, terwijl onder invloed van het vetrijke voedingspatroon een significante toename werd gezien van Erysipelotrichales-bacteriën.

Muizen die de suikerrijke voeding volgden hadden een significant slechter korte- en langetermijngeheugen in vergelijking met de muizen die gewone voeding kregen. Daarnaast was de cognitieve flexibiliteit - het vermogen om zich aan te passen aan een andere omgeving of andere situaties - minder bij de muizen op de vet- en suikerrijke voeding. Dit bleek gerelateerd aan een toename van Clostridiales- en afname van Bacteroidales-bacteriën.

De resultaten van de studie suggereren dat een veranderde samenstelling van de darmflora ten grondslag ligt aan een verminderd cognitief functioneren onder invloed van vet- en suikerrijke voeding. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen