Omega-3 vetzuren verlagen risico diabetes type-1

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hoewel wordt aangenomen dat bij het ontwikkelen van diabetes type-1 erfelijke factoren een belangrijke rol spelen, suggereert onderzoek dat ook voor omgevingsfactoren een rol is weggelegd.
Amerikaanse onderzoekers vonden dat een voedingspatroon rijk aan omega 3-vetzuren het risico van afstoting van de insulineproducerende cellen in de pancreas bij kinderen met een verhoogd genetisch risico van diabetes type-1 verlaagt. Deze afstoting leidt na verloop van tijd tot diabetes type-1.
Eén studie betrof 1770 kinderen met een verhoogd erfelijk risico voor diabetes type-1. Ze hadden ofwel een HLA-genotype of de ziekte kwam binnen de familie voor. Ze werden vanaf hun eerste levensjaar tot een gemiddelde leeftijd van 6 jaar gevolgd. Hierbij ontwikkelden 58 van hen auto-immuniteit tegen de insulineproducerende cellen. Uit de gegevens over het voedingspatroon bleek dat naarmate de inname van omega 3-vetzuren groter was, het risico hiervan afnam.
Een tweede studie betrof 244 kinderen met een verhoogd erfelijk risico. Bij hen werd gekeken of de concentratie omega 3-vetzuren in de membranen van de rode bloedcellen van invloed was op het risico auto-immuniteit te ontwikkelen. Ook hierbij bleek dat naarmate deze concentratie hoger was de kans om auto-immuniteit te ontwikkelen afnam.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen