Foliumzuur zinvol bij antidepressiva?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De specifieke serotonineheropnameremmers (SSRI's) - het meest voorgeschreven type antidepressiva - verhoogt de kans op diabetes type-2 door veroorzaking van oxidatieve stress in de alvleesklier. Foliumzuursuppletie kan het risico van diabetes mogelijk verkleinen.

Canadese wetenschappers bestudeerden het effect van de SSRI fluoxetine op alvleeskliercellen van ratten. Ze ontdekten dat onder invloed van het antidepressivum de bètacelfunctie verslechterde. De bètacellen van de alvleesklier zijn verantwoordelijk voor de productie van insuline. De afgenomen bètacelfunctie ging gepaard met een toegenomen productie van vrijezuurstofradicalen die vermoedelijk de werking van de mitochondriën in de cellen verminderden. Het schadelijke effect van fluoxetine op de bètacellen kon worden voorkomen door toediening van foliumzuur.

In vervolgstudies moet onderzocht worden of foliumzuursuppletie zinvol is voor personen die SSRI’s gebruiken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen